Marka Başvurusu için araştırma ve hazırlık süreci mevzuata uygun şekilde tamamlanarak Türk Patent Marka Kurumuna başvuru işlemleri başlatılır. Kurumun çevrim içi başvuru sistemine elektronik imza veya e-devlet üzerinden ilgili modüllere bağlantı kurularak müracaat süreci başlatılır. Bu aşamada daha önce hazırlanan marka görseli, mal ve hizmet sınıflandırmalarının sisteme girişi yapılarak sistem tarafından istenen ilgili yönergeler tamamlanır ve başvuru gerçekleştirilir. Başvuru aşamasından sonra müracaat şekli açıdan ve 6769’nolu sınai mülkiyet kanunu kapsamında mutlak ret nedenleri kapsamında incelenir ve yayına çıkartılarak üçüncü kişilere ilan edilir. İki ayılık süresi içerisinde üçüncü kişiler tarafından itiraz edilmemesi durumunda markanın tescil kararı verilerek hak sahibinden tescil belgesi ücreti talep edilir. Bu ödemenin tamamlanmasından sonra ilgili marka müracaatı başvuru tarihinden itibaren On yıl süreyle korunur.

Yayın süresi ilgili bültenin tarihinden itibaren 2 aydır. Bu süre askı süresi olarak da bilinir. Yayın süresince diğer marka sahipleri ve üçüncü kişiler marka başvurusunun tescil edilmemesi gerektiği konusundaki itirazlarını ve görüşlerini sunabilirler. 2 aylık süre içerisinde marka başvurusuna herhangi bir itiraz gelmemesi veya gelen itirazın nihai olarak reddedilmesi durumunda marka başvurusu hakkında tescil kararı alınır. Marka tescil kararı ile birlikte başvuru sahibine belge noksan ücreti için bildirim yapılır. Bu ücret marka tescil belgesi ücretidir. Bildirimden itibaren 2 aylık süre içerisinde ücretin ödenmesi ve tescil noksan tamamlama işleminin yapılması gerekir. Bu işlem marka başvurusunun son adımıdır, Türk Patent ve Marka Kurumu süresi içerisinde eksiksiz yapılan işlem neticesinde markayı tesciller, marka tescil belgesi hazırlar ve marka sahibine gönderir. Marka; başvuru tarihinden itibaren 10 yıl süreyle koruma altına alınır.

Marka Tescil Çeşitleri

Marka Tescil Çeşitleri 4 sınıfa ayrılmaktadır. Markaların bu şekilde sınıflandırılması birbirinden ayırt edilmesini sağlamaktadır.Markaların bu şekilde bir sınıflandırmaya gidilmesi, markaların ayırt etme, ürün ya da hizmetin menşeini gösterme, garanti etme, reklam, mutlak hak, koruma gibi ekonomik ve hukuki işlevleri bulunmaktadır.

Ticaret markaları

Bir şirketin / işletmenin üretimini ya da ticaretini yaptığı ürünler, başka işletmelerin ürünlerinden ayırmaya yarayan işaretlerdir. Ürünlerin üstünde ya da ambalajında kullanılan markalar, ticaret markalarıdır.

Hizmet Markaları

Bir işletme / şirketin hizmetlerini, diğer işletme/ şirketlerin hizmetlerinden ayırmaya yarayan işaretlerdir. Banka, hastane, reklamcılık, radyo – televizyon yayıncıların, otel, motel, pansiyonların, lokantaların, eğlence sektöründe hizmet verenlerin markaları, hizmet markaları kapsamına girer.

Garanti Markaları

Marka malikinin kontrolü altında, birçok işyeri / işletme tarafından, o işletmelerin ortak özelliklerini, üretim yöntemlerini, coğrafi menşeilerini ve kalitesini garanti etmeye yarayan işaretlerdir. Bu markalar örnek olarak TSE markası, ISO 9000, CE işaretleri gibi işaretler garanti markalarına iyi birer örnek teşkil edebilirler.

Ortak Markalar

İmalat, ticaret ya da hizmet işyerlerinden / şirketlerinden oluşan, bir topluluğun ürün ya da hizmetlerini diğer işletmelerin mal veya hizmetlerinden ayırmaya yarayan işaretlerdir.